91620916_031

اسکلت فلزی یا بتنی

اسکلت فلزی یا بتنی

اگر میان انتخاب اسکلت فلزی یا بتنی مردد مانده‌اید و نمی‌دانید کدام نوع اسکلت را انتخاب کنید، باید مقایسه فنی و تخصصی برای انتخاب این اسکلت‌ها داشته باشید. اسکلت فلزی از فولاد و اسکلت بتنی از ترکیب بتن و فولاد برای تسلیح کردن آن ساخته می‌شود و وزن بالاتری در مقایسه با اسکلت فلزی دارد. از نظر دوام بتن به نسبت فلز برتری دارد، اما از نظر سادگی پروسه اجرا و سرعت اجرایی، اسکلت فلزی در اولویت قرار دارد. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 انواع اسکلت ساختمان

انواع اسکلت ساختمان را می‌توان به دو دسته اسکلت بتنی و فلزی تقسیم‌بندی کرد که در ادامه بیشتر آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

  • اسکلت بتنی

اسکلت بتنی دارای مجموعه‌ای از اجزای سازه‌ای است که همه آن‌ها از بتن مسلح ساخته شده‌اند. بتن آرمه ماده اولیه به کار رفته برای ساخت این اسکلت است. البته در اسکلت بتنی نیز از قطعات فلزی استفاده می‌گردد. به طوری که برای افزایش مقاومت در برابر نیروهای کششی می‌توان از آرماتور استفاده کرد که در برابر نیروهای فشاری مقاومت بالایی دارد. این نوع اسکلت در محیط ساخته می‌شود و میلگردها نیز در محل مورد نیاز با اشکال خاص استفاده می‌شوند.

  • اسکلت فلزی

در ساختمان اجزای مختلف از جمله تیر و ستون‌های سازه از پروفیل‌های فولادی ساخته می‌شوند. طراحی‌های متفاوتی برای اسکلت‌های فلزی در نظر گرفته می‌شود که رایج‌ترین آن در ایران پروفیل لانه زنبوری است. اجزای فلزی در این نوع اسکلت با کمک پیچ و مهره به یکدیگر متصل می‌شوند. اسکلت فلزی در مقایسه با اسکلت بتنی وزن کمتری دارد و می‌توان آن را به صورت پیش‌ساخته در کارخانه‌ها و کارگاه‌ها تولید و در محل مورد نظر استفاده کرد.

 مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

اسکلت فلزی یا بتنی هر دو برای ساختمان‌سازی و دستیابی به عملکرد مناسب در سازه مورد نظر مفید است. با مقایسه کلی می‌توان متوجه شد که اجرای اسکلت فلزی ساده‌تر از اسکلت بتنی بوده و می‌توان در مدت زمان کمتری این کار را انجام داد. علاوه بر این، مواد اولیه، وزن و سایر جزئیات این اسکلت‌ها با یکدیگر متفاوت‌اند که در ادامه به جزئیات آن‌ها اشاره می‌کنیم.

دوام و عمر مفید: دوام و عمر مفید اسکلت فلزی به دلیل داشتن مقطع فلزی به نسبت اسکلت بتنی کمتر است. بتن در حالت کلی دوام بالایی داشته و حتی قرارگرفتن آن در شرایط آب‌وهوایی سخت باعث آسیب به اسکلت نمی‌شود؛ اما اسکلت‌های فلزی در معرض زنگ‌زدگی و خوردگی قرار دارند.

  • وزن: از آنجایی که اسکلت فلزی و بتنی بخش مهمی از وزن سازه را تشکیل می‌دهند، باید از این جهت نیز آن‌ها را با هم مقایسه نمود. اسکلت فلزی حدود 60 درصد نسبت به اسکلت بتنی سبک‌تر است. دلیل این موضوع وزن بالای بتن و ترکیب‌شدن آن با میلگردهای استفاده شده است.
  • مقاومت در برابر زمین‌لرزه: ظرفیت باربری اسکلت فلزی به نسبت اسکلت بتنی بالاتر است و می‌تواند در برابر زلزله و بادهای شدید نیز مقاومت بیشتری داشته باشد. از این رو در مناطق زلزله‌خیز استفاده از اسکلت فلزی توصیه می‌شود.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

  • فرآیند ساخت و هزینه‌ها: هزینه مصالح اولیه اسکلت بتنی در مقایسه با اسکلت فلزی مقرون‌به‌صرفه و مناسب است. این در حالی است که احداث اسکلت فلزی هزینه بالایی را به همراه دارد. از طرف دیگر نیروی کار بیشتری برای اجرای اسکلت بتنی نیاز است تا بتوان تیرها و ستون‌ها را در محل اجرا کرد؛ اما فرآیند ساخت اسکلت‌های فلزی در کارخانه انجام شده و این اسکلت‌ها به صورت پیش‌ساخته استفاده می‌گردند. علاوه بر این موضوع، سرعت ساخت اسکلت‌های فلزی نیز نسبت به اسکلت‌های بتنی بیشتر است؛ این امر را مدیون ساخت بخش زیادی از این اسکلت در کارخانه هستیم.
  • مقاومت در برابر آتش: بتن و فلزات به کار رفته در ساخت اسکلت هر دو در برابر آتش مقاوم‌اند؛ اما مقاومت اسکلت فلزی به نسبت اسکلت بتنی در برابر آتش بیشتر است.
  • تعمیر و نگهداری: هزینه‌های تعمیر و نگهداری اسکلت بتنی بیشتر از اسکلت‌های فلزی است. اگر به هر دلیلی اسکلت بتنی دچار خرابی شود، تعمیر آن بسیار سخت بوده و زمان زیادی را نیز می‌طلبد. ولی اسکلت فلزی ساده‌تر تعمیر می‌شود و هزینه‌های نگهداری کمتری دارد.

اسکلت فلزی یا بتنی کدام مناسب ‌تر است

انتخاب میان اسکلت فلزی یا بتنی موضوعی است که دغدغه بسیاری از کارفرمایان و پیمانکاران عمرانی به حساب می‌آید. از آنجایی که نقاط قوت و ضعف هر یک از آن‌ها با یکدیگر متفاوت است، نمی‌توان جمع‌بندی کلی برای انتخاب این نوع اسکلت‌ها داشت. به طور کلی، اسکلت بتنی وزن زیادتری داشته؛ اما در درازمدت ماندگاری بیشتری دارد؛ اما اسکلت فلزی به هزینه نگهداری و تعمیرات کمتری نیاز دارد. برای پروژه‌هایی که در مناطقی با آب‌وهوای سخت و مرطوبت ساخته می‌شوند، انتخاب اسکلت بتنی مقرون‌به‌صرفه‌تر بوده و احتمال خوردگی و زنگ‌زدگی فلزات را در اسکلت فلزی کاهش می‌دهد.

به دلیل اینکه عوامل زیادی برای انتخاب بهترین نوع اسکلت فلزی و بتنی دخیل هستند، لازم است از افراد متخصص و باتجربه کمک گرفته شود. شرکت پایا فولاد پردیس با مجموعه‌ای از مهندسان باتجربه، آماده پاسخگویی به سوالات شما در این زمینه است. شرکت ما در زمینه ساخت پروژه‌های عمرانی و صنعتی فعالیت می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط

برج تقطیر

برج تقطیر

برج تقطیر یا برج جداسازی ابزاری حیاتی برای جداکردن اجزای گوناگون یک مخلوط مایع بر اساس تفاوت در نقاط جوش

ادامه مطلب